Resomeren; een duurzaam alternatief voor begraven en cremeren

Resomeren; een duurzaam alternatief voor begraven en cremeren

met Geen reacties

Op het congres Funeral Future waar ik eind maart was, werd gesproken over duurzaamheid. Dagvoorzitter Ruud Veltenaar, filosoof en hoogleraar, deed een appel op ons om bewust te worden van onze ecologische voetafdruk tijdens ons leven, maar ook na onze dood. Hoe mooi zou het zijn als je ook na je dood duurzaam bent! Er is een milieuvriendelijk alternatief voor crematie en begrafenis wat wellicht binnenkort in Nederland ook kan: resomeren.

Wat is resomeren?

Na je dood kan je lichaam nu worden begraven, gecremeerd of afgestaan worden aan de wetenschap. Over een paar jaar komt daar in Nederland misschien een vierde optie bij: resomeren. Dat betekent dat een lichaam wordt geplaatst in een resomator. Dit is een volledig afgesloten druktank met water en kaliumhydroxide. Door hoge temperatuur en druk wordt het lichaam opgelost. Poreuze botten blijven over. Deze worden net als na een crematieproces vermalen en in een urn meegegeven aan de nabestaanden.

Milieuvriendelijk alternatief voor begraven of cremeren

Volgens TNO is resomeren een milieuvriendelijk alternatief voor de bestaande methoden begraven en cremeren. Er is minder uitstoot van broeikasgassen is en het verbruikt minder energie. Ten opzichte van begraven wordt er minder land verbruikt. Het is ook een schoner proces dan cremeren. Tijdens het congres werden er foto’s getoond van protheses die, anders dan na crematie, schoon zijn. Zelfs pacemakers, die in tegenstelling bij crematie niet verwijderd hoeven te worden, kunnen opnieuw gebruikt worden na resomeren.

Wennen aan het idee

Uit marktonderzoek blijkt dat Nederlanders er open voor staan. “Als mensen voor het eerst over resomeren horen, vinden ze het meestal een beetje eng klinken” bekent Sullivan (biochemicus, die het proces promoot). “Maar wanneer we uitleggen hoe het werkt en wat de voordelen zijn, verkiest een meerderheid van de mensen in onze marktonderzoeken uiteindelijk toch watercrematie boven een crematie met vuur. Niet per se omdat het milieuvriendelijker is, maar omdat ze het idee prettiger vinden tot as te vergaan door water dan door vuur”. Misschien vind je het idee nog steeds raar. Bedenk dan dat in vorige eeuw tot aan de jaren zestig we  alleen begrafenissen hadden. Vandaag de dag worden er meer mensen gecremeerd dan begraven.

Resomeren vraagt om een wetswijziging

Minister Ollongren is van plan de Wet op de lijkbezorging te vernieuwen. En zij wacht het advies van De Gezondheidsraad over deze nieuwe optie af. Het advies wordt uiterlijk verwacht in het voorjaar van 2020. Daarna zal er een initiatiefwet worden gemaakt. Het is lastig te voorspellen wanneer resomeren in Nederland mogelijk zal zijn. Het wordt inmiddels al wel toepast in delen van Canada en de Verenigde Staten.

Maak uw duurzame keuzes alvast bekend

Naast resomeren zijn er ook andere manieren om na uw overlijden duurzaam en bewuste keuzes te maken. Vind u het belangrijk dat er ook na uw overlijden milieubewuste keuzes worden gemaakt? Ga dan nu alvast het gesprek hierover aan met uw dierbaren. Het gratis wensenformulier uitvaart kunt u gebruiken om uw wensen op papier te zetten.

Voor liefdevolle hulp bij het laatste afscheid