Als de dood nabij is en u met allerlei vragen rondloopt

Als de dood nabij is en u met allerlei vragen rondloopt

met Geen reacties

Vaak durven wij onze wensen voor het laatste afscheid niet uit te spreken. Zelfs als iemand ernstig ziek is en de dood steeds dichterbij komt, wordt het gesprek over het laatste afscheid vaak toch uitgesteld. Gehinderd door de angst voor de emoties die het oproept. De zieke zelf vindt het lastig om zijn partner en kinderen te confronteren. Zij hebben al zoveel aan hun hoofd; alle zorg die geregeld moet worden. Het vergt moed om met elkaar hierover te praten. En hoe lastig het ook is, als het eenmaal is besproken geeft het juist een hoop verlichting. Er ontstaat meer ruimte om aanwezig te zijn in het moment.

Ik deel graag een verhaal wat ik meemaakte.

Een man belt mij. Hij en zijn vrouw willen een voorgesprek. Hij is ernstig ziek. Ze hebben samen al wel wat dingen doorgesproken. Maar zij willen graag mijn advies. En we kunnen alvast kennismaken. We spreken af. Aan het einde van de middag, want dan is de man op z`n best.

Een aantal dagen later zit ik bij het echtpaar in de woonkamer. Een van de eerste vragen is of het een begrafenis of crematie wordt. De man wil gecremeerd worden. Met een afscheidsdienst in de aula. Ze zijn niet kerkelijk en willen dat ik de dienst begeleid. Er zullen een aantal sprekers zijn. De vrouw weet nog niet of zij dan wat kan zeggen. Hij wil graag dat ik vertel aan de aanwezigen dat hij een mooi leven heeft gehad, er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Voor zijn lieve vrouw en het mooie gezin dat zij samen hebben. Hoe trots hij is op de kleinkinderen waar hij zo van kan genieten. Hij is blij met de vele lieve mensen die hen omringen. In deze zware tijd wordt er naar hen omgekeken. En voor hem zo belangrijk te weten dat zij er straks ook zullen zijn voor haar.

We spreken over de laatste verzorging en de opbaring. “Kan het ook thuis?”, vraagt zijn vrouw. Ze willen dat beiden heel graag, maar hun kinderen hadden nogal geschokt gereageerd op het idee om hun vader in de woonkamer op te baren. Dit is veel te belastend voor moeder. Constant bezoek over de vloer. En een naar idee om `s nachts alleen met een dode in huis te zijn. Ik begrijp de gedachten van de kinderen, maar weerleg hun bezwaren. Ik heb al zoveel families begeleid die juist een thuisopbaring waardevol vonden. Niet eng. Juist is het fijn om ook momenten te hebben om alleen met de overledene thuis te zijn. Het bezoek kan gereguleerd worden door bezoektijden af te spreken. Ik zie opluchting op hun gezicht. De kinderen bedoelen het goed, maar dit is wat het echtpaar graag wil. Dat is dus afgesproken. Ze hebben nu goede argumenten om de bezwaren van de kinderen te weerleggen.

Na ons gesprek valt er een last van zijn schouder. Hij is gerustgesteld dat zijn afscheid geregeld zal worden zoals hij en zijn vrouw dat wensen. De vrouw vond het plezierig al met mij kennis te hebben gemaakt. Dat geeft haar rust.

Een paar weken later word ik gebeld door de vrouw. Haar man is overleden.

En hoe mooi is het dat ik zijn woorden van dankbaarheid kan uitspreken tijdens de afscheidsplechtigheid. En ik vertel erbij dat hij het moeilijk vond om zijn geliefde vrouw en lieve kinderen en kleinkinderen veel te vroeg moeten achterlaten. Maar zijn voornaamste zorg was dat zij goed afscheid konden nemen. Zodat zij verder kunnen gaan. En door het met elkaar te bespreken, is dat gelukt.

Al praten we niet graag over de dood, toch is het belangrijk om zo nu en dan het met elkaar hierover te hebben. Ik help u graag om het gesprek hierover aan te gaan. Via mijn website bied ik u gratis een wensenformulier aan. In het formulier kunt u uw wensen in kaart brengen. Maar u kunt het formulier ook gebruiken om met uw naasten hierover van gedachten te wisselen. Mocht u hulp of advies willen, dan kom ik graag bij u langs voor een gratis en vrijblijvend voorgesprek. Van deze laatste mogelijkheid wordt al dankbaar gebruik gemaakt zoals u hebt kunnen lezen in dit verhaal. De omstandigheden waaronder een voorgesprek wordt aangevraagd is divers. Soms is iemand al ernstig ziek of zelfs al in de laatste levensfase. Belt u mij gerust voor meer informatie of het maken van een afspraak. Ik ben bereikbaar op 06 431 38 768.

Voor liefdevolle hulp bij het laatste afscheid