Heeft u vragen over de mogelijkheden?

Bel 06-43 13 87 68

Het opbaren van uw overleden dierbare

U mag zelf bepalen waar en hoe u uw dierbare wilt opbaren. In de meeste gevallen is het mogelijk om thuis op te baren. Is opbaren thuis niet mogelijk of wenselijk dan zoek ik samen met u naar een andere mooie plek. Ook de manier en de plaats van opbaren van de overledene is belangrijk voor de rouwverwerking. U beslist uiteindelijk zelf hoe en waar u uw dierbare wilt opbaren. Ik kan u helpen een keuze te maken.

Aan welke mogelijkheden kunt u denken?

  • thuis in een kist, opbaarplank of op bed
  • opbaren in een 24-uurskamer van een rouwcentrum of in het verzorgingscentrum
  • opbaren in het uitvaartcentrum met de mogelijkheid van rouwbezoek
  • alleen vlak voor de afscheidsdienst afscheid nemen

Wijze van opbaren

Opbaren kan op een bed met een bedkoeling. Ook kunt u uw dierbare opbaren in de kist of op een opbaarplank met kistkoeling.

Een bedopbaring wordt door veel mensen als prettig ervaren. De overledene is beter benaderbaar. Kan de overledene niet in bed worden opgebaard en wilt u liever geen opbaring in de kist. Dan is een opbaarplank een mooi alternatief.

Bij opbaring op bed of opbaarplank wordt de overledene vaak pas op de dag van de uitvaart in de kist gelegd.

Om het lichaam tot de dag van de uitvaart goed te houden, wordt vaak gebruik gemaakt van een koeling. Een koeling houdt het lichaam koud, waardoor de ontbinding wordt tegengegaan. Het lichaam voelt dus koud aan. U kunt ook kiezen voor tijdelijke balseming. Als het lichaam gebalsemd is, dan hoeft er geen koeling gebruikt te worden. De omgevingstemperatuur hoeft niet aangepast te worden. Zelfs bij warme buitentemperaturen kan de overledene thuis opgebaard worden.

Bij een lichte balseming (Thanatopraxie) wordt het bloed uit het lichaam gepompt. Waarna een speciale vloeistof wordt ingebracht. Om de behandeling uit te voeren wordt een kleine incisie in de hals gemaakt en een gaatje onder het borstbeen. De behandeling kan thuis plaatsvinden. Ik werk hiervoor samen met HQ Thanatopraxie.

Wilt u liever niet dat de overledene thuis wordt opgebaard, dan kan dit ook in het uitvaartcentrum. Het is mogelijk om uw dierbare te plaatsen in de centrale koeling van het uitvaartcentrum. Dan kunt u op afspraak de overledene bezoeken. Het Yardenhuis Lelystad heeft ook 24-uurskamers. Hier wordt uw dierbare opgebaard in een eigen ruimte. Nabestaanden kunnen op elk gewenst moment een bezoek brengen aan de overledene. U krijgt hiervoor een speciale sleutel.

Ook bij zorgcentra zijn er opbaarkamers waar u 24-uur per dag naar toe kunt.