De dood; je moet er niet aan denken

De dood; je moet er niet aan denken

met Geen reacties

Vaak is de dood een onderwerp waar we het liever niet over hebben. Dat gold ook voor mij. Sinds de ziekte en het overlijden van mijn vader in 1990 ben ik van tijd tot tijd bezig geweest met de dood. Hoe gaan wij om met sterven en de dood? Nu ik als uitvaartbegeleider werk, ontkom ik er niet aan. Ik vind dat niet vervelend of zwaar. In mijn werk zie ik nabestaanden die na het overlijden van een dierbare weer verder met hun leven gaan. Ik zie dat de dood verlichting kan brengen. Het lijden is voorbij, de overledene heeft rust. Tegelijkertijd; als ik denk aan de dood van mijn geliefden of mijn eigen dood, dan slaat de paniek mij ook om het hart. Daar denk ik zelf ook liever niet aan. Toch wil ik met jullie het gesprek aangaan. En stilstaan bij de dood. Zonder hapklare mening. Maar open en eerlijk.

Mooi en raak

Laatst luisterde ik naar het interview met Eberhard van der Laan van vorig jaar in Zomergasten. Vaak ontbreekt het me de tijd of het geduld om een uitzending in z’n geheel te bekijken. Gelukkig kan ik het dan later nog eens helemaal luisteren in de podcast. Het gesprek tussen Janine Abbring en Eberhard van der Laan was mooi en raak. Het gesprek is een paar maanden voor zijn dood opgenomen en hij zegt echt hele waardevolle dingen. Over verbinding zoeken, minder beloven maar meer waarmaken, steeds weer opnieuw proberen, om er een aantal te noemen.

Openstaan voor wat een ander te vertellen heeft

In de aanloop van Zomergasten zei Janine Abbring dit jaar in een interview: “Ik heb nooit ergens een hapklare mening over; dat is mijn grootste makke.” Wat mij betreft is dit alles behalve een makke. Het is juist goed dat je openstaat voor wat de ander te vertellen heeft, zonder vooringenomenheid of een mening. Zodat we open blijven staan voor de ervaring van een ander. Iets wat je in Zomergasten terugziet door de mooie gesprekken die ontstaan. En iets wat ik ook met jullie wil doen.

Waar zou jij het over willen hebben?

Al willen we er liever niet aan denken, uiteindelijk gaan we allemaal dood. Door erover te praten maken we het lichter. De komende tijd zal ik daarom regelmatig een artikel schrijven over een thema wat te maken heeft met de dood, sterven en rouwen. Waar zou jij het over willen hebben en over willen lezen? Laat het me weten via Facebook of stuur me een mailtje annelies@adiuvareuitvaart.nl.

Voor liefdevolle hulp bij het laatste afscheid