Het leven vieren bij een uitvaart

Het leven vieren bij een uitvaart

met 1 reactie

Vorige week was ik bij het congres Funeral Future in Assen. Een van de sprekers was Ruud Veltenaar. Hij werd aangekondigd als ‘Inspirator van transformatie’. In zijn dagopening riep hij alle uitvaartverzorgers op om bij een uitvaart het leven te vieren. Hij refereerde aan andere culturen waar tijdens uitvaarten vrolijk gedanst en gezongen wordt. Ik zie dat deze trend al is ingezet.

Het mag wat losser

Vaak wordt er al geen zwarte kleding meer gedragen. En zware metal muziek is ook al geen uitzondering meer. Applaus na een mooi gedicht of het ontroerende pianospel van de kleindochter. Het mag allemaal was losser. Het mag een feestje worden. Met een lach en een traan. De zwaarmoedigheid mag overboord, maar het verdriet mag er zijn.

Het hoeft allemaal niet zo zwaar

Zelf kom ik uit een traditie waarin de dood als een straf van God werd gezien. Als iemand dan overlijdt heerst er een bedrukte sfeer. Er is vaak ingehouden verdriet. Ik heb dat ervaren als pijnlijk en belemmerend voor een goed rouwproces. Deze ervaringen bepalen mijn visie en dus ook mijn houding als uitvaartbegeleider. Het verdriet en gemis is er altijd. En daar geef ik zoveel als mogelijk de ruimte voor. Dankbaarheid en opluchting na een ziekbed mogen ook uitgesproken worden. Het hoeft allemaal niet zo zwaar. Gelukkig wordt niet in alle kerken op deze manier tegen de dood aangekeken. En ook kerkelijke rituelen passen zich aan zodat er steeds meer ruimte komt voor persoonlijke invulling.

Vieren waar je dankbaar voor bent

Hennie Vrienten van Doe Maar (intussen 70 jaar) zat deze week bij De Wereld Draait Door. Hij vertelde als zijn tijd is gekomen dan geeft hij zijn geliefden mee: “Wees blij dat ik er ben geweest.” “Maar,” voegde hij daaraan toe: “Ik ga niet over het verdriet van anderen.” Dat vind ik mooi gezegd! Na een mooi en lang leven is het goed dat leven, waar we dankbaar voor zijn,  te vieren. Maar er is ook veel te missen.

Bewust afscheid nemen

Hoe je ook afscheid neemt, ik vind het belangrijk dat nabestaanden de rust en de ruimte krijgen in de eerste dagen na het overlijden, om te beseffen dat hun dierbare is gestorven. Er mag ruimte zijn voor alle emoties die dat oproept. Zodat zij bewust afscheid kunnen nemen.

Heeft u al nagedacht over hoe u wilt dat uw uitvaart er tegen die tijd uit zal zien? Om uw wensen in kaart te brengen kunt u het gratis wensenformulier uitvaart gebruiken.

U kunt mij ook bellen voor een vrijblijvend voorgesprek op 06-43138768 of mail naar annelies@anneliesvente.nl.

One Response

  1. Marie
    |

    Vieren waar je dankbaar voor bent vind ik ook een mooi uitgangspunt. Natuurlijk heb je geen invloed op het verdriet van je nabestaanden. Naast gemis blijft viering ook een belangrijk aspect en dat mogen wij zeker niet vergeten!

Voor liefdevolle hulp bij het laatste afscheid