Voorkom keuzestress bij een uitvaart

Voorkom keuzestress bij een uitvaart

met 1 reactie

Waar eerder de kist gewoon zwart was en je na de uitvaart koffie met cake kreeg, zijn er nu veel meer keuze opties. Er is zoveel mogelijk en uitvaarten worden steeds minder traditioneel. Maar als een overlijden je overvalt dan staat je hoofd er niet naar om alle mogelijkheden te bekijken. Daarom is het nu al handig om er over na te denken. Want door eerder te weten wat de opties zijn voorkom je keuzestress.

Van traditie naar keuze

Vroeger was het anders. Toen lag vast hoe een uitvaart geregeld werd. Ik organiseer nog regelmatig kerkelijke uitvaarten. Waarbij de uitvaartdienst volgens liturgische regels wordt vormgegeven. De dominee of pastoor gaat in overleg met de familie een kerkdienst vormgeven. Het voordeel hiervan is dat nabestaanden en directe omgeving weet wat er gaat gebeuren, waardoor er juist ook ruimte komt voor het afscheid nemen.

Meer aanbod aan producten

Een traditionele uitvaart is tegenwoordig echter niet meer de standaard. Als uitvaartbegeleider vind ik het daarom belangrijk kennis te hebben van nieuwe ontwikkelingen. Tijdens het congres Funeral Future afgelopen week heb ik me verder verdiept in de trends. Een van de trends is de groei van het aanbod van producten en diensten. Van kisten tot uitvaartlocaties. Van rouwvervoer tot aan catering. Alles kan op maat en smaak.

De verwachtingen en behoeften van mensen veranderen

Een andere merkbare trend bij uitvaarten is de uitvaart steeds vaker een persoonlijke invulling krijgt. Het gebruikelijke plakje cake na een uitvaartdienst verdwijnt. Steeds vaker wordt er een borrel geschonken met een bitterbal. Maar u kunt ook kiezen voor champagne met sushi. Mensen hebben andere verwachtingen en behoeften dan vroeger.

Lossere invulling

Over het algemeen genomen mag het bij uitvaarten tegenwoordig allemaal was losser. Ik zie dat deze trend echt is ingezet. Vaak wordt er al geen zwarte kleding meer gedragen. En muziek is ook steeds meer afhankelijk van de persoonlijke smaak van de overledene. Het verdriet mag er nog gewoon zijn, maar ook de invloeden van andere culturen waar tijdens uitvaarten vrolijk gedanst en gezongen wordt, zijn zichtbaar.

Alvast keuzes maken

Op Internet is veel informatie te vinden over uitvaarten. Zo kunt u alvast nadenken over wat er mogelijk is. Ik help u hierbij graag. Met het gratis wensenformulier uitvaart kunt u uw keuzes op papier zetten. Als u liever persoonlijk praat over uw uitvaartwensen kan ik langskomen voor een vrijblijvend voorgesprek. Bel mij op 06-43138768 of mail naar annelies@anneliesvente.nl.

One Response

  1. Vincent Rondwijk
    |

    Ik merk ook dat er tegenwoordig steeds meer mogelijk is op het gebied van uitvaarten. Naast trends vind men het ook belangrijk om een persoonlijke invulling te geven aan een afscheid. Dit lijkt mij een belangrijk aspect voor de verwerking van het verlies.

Voor liefdevolle hulp bij het laatste afscheid