Herdenken met Allerzielen

Herdenken met Allerzielen

met Geen reacties

Deze week is het Allerzielen. Van oudsher is dit een katholieke gedenkdag voor de overledenen. Tegenwoordig worden in deze periode op verschillende plekken buiten de kerk om activiteiten georganiseerd. Activiteiten om overleden dierbaren te herdenken. Ook in Lelystad is er elk jaar een herinneringsbijeenkomst.

Mooie rituelen om te herdenken

De herinneringsbijeenkomst is in de Ölandhorst (nu het Yardenhuis) en op de aangrenzende begraafplaats . De begraafplaats is dan mooi verlicht. Je kunt een boodschap hangen in een wensboom, kaarsjes branden of een kopje koffie of glühwein drinken. Ook zal er een voorstelling zijn van een zandtovenaar. In voorgaande jaren lag er in de aula een leisteen die verwarmd werd en met een kwast schreef je dan de naam met water op de steen. De naam verdampte ook weer. Het zijn mooie rituelen om je overleden dierbaren te herdenken.

Niet alleen zitten met je verdriet

Zelf heb ik meerdere keren meegeholpen tijdens zo’n avond. En het is mooi om te merken dat het de aanwezigen goed doet om hier naar toe te gaan. Vaak zitten nabestaanden in hun eentje te worstelen met het verdriet en rouw. Op zo’n avond kan je, als je dat wilt, je gevoel delen met anderen. Of op z’n minst zien dat je niet alleen bent. De vrijwilligers hebben een luisterend oor en slaan een arm om je heen als je daar behoefte aan hebt.

Een plek om te herinneren hoe het was

Ik ontmoette er eens een man die niet de aula in durfde. Ik ging naar hem toe en vroeg voor wie hij hier was. Hij had hier, nog maar kort geleden, afscheid moeten nemen van zijn vrouw. Hij vond het moeilijk om weer de aula binnen te gaan. Het was te confronterend. Na een kort praatje liep hij weer verder en later op de avond zag ik hem toch in de aula zitten. Het gevoel over de plek waar je het laatste afscheid hebt genomen, kan door zo’n mooie herdenkingsavond veranderen in een plek waar je je weer herinnerd hoe het was.

Helpen rouwen

“Gedenken is meer dan ‘denken aan’ of ‘zich herinneren’. Gedenken heeft te maken met verleden, heden en toekomst. Gedenken is het weer in het heden halen van wat vroeger gebeurd is; op een manier dat het een plaats krijgt in ons leven nu.” Deze tekst vond ik op de site van de Protestantse gemeente Goes. En het laat zien dat herdenken belangrijk is voor nabestaanden om verder te kunnen gaan. Een jaarlijkse dag als Allerzielen is daar een mooi moment voor. En wellicht lukt het je niet om naar een herinneringsbijeenkomst te gaan. Dan is een kaarsje branden en bewust een moment stilstaan bij de herinneringen ook een mooi ritueel om het een plekje in je leven te geven. Herdenken helpt rouwen.

Hoe herdenk jij?

Iedereen heeft een eigen manier van herdenken. Ik ben heel benieuwd hoe jij herdenkt. Hoe sta jij stil bij een overleden dierbare? Deel jouw ervaring hieronder en wellicht kunnen we elkaar inspireren.

Voor liefdevolle hulp bij het laatste afscheid